Voor de balletjes
500 gram rundergehakt
30 gram Parmezaanse kaas
1 ei
40 gram paneermeel
90 ml melk
2 tenen knoflook
1 tl zeezout
1 tl peper
1 tl oregano
Ontbijtspek
Voor de Saus
BBQ saus naar keuze
Bulderbast Tripel
Voor op de BBQ
Rookhout kers of appel
Houtskool
Meng de ingrediënten voor de ballen goed door, de ontbijtspek laat je nog even voor wat het is. Draai ballen die iets groter zijn dan soepballetjes.
Wikkel een halve plak ontbijtspek om de ballen. Zet vervolgens de ballen even in de koeling om op te stijven. Een half uur tot een uur is voldoende.
Meng 4 eetlepels BBQ saus met 1 flinke scheut van de Bulderbast Tripel. Roer goed door en zet terug in de koeling.
Stook nu je BBQ aan. De gewenste temperatuur is 120 graden Celsius. Je zorgt ervoor dat de kolen aan 1 kant van de BBQ liggen. Hierdoor creëer je een directe (warmtebron) en een indirecte kant (zonder warmtebron)
Wanneer de BBQ op de gewenste temperatuur is kun je rookhout toevoegen. In dit geval gebruik ik appel snippers die ik 15 minuten laat trekken in water. Hierdoor krijg je meer rookvorming voor dat de snippers vlamvat. Doe je dit niet zullen je snippers direct vlamvatten, je krijgt dus minder rookontwikkeling hierdoor.
Leg je moinkballs indirect op de BBQ, houd de moinkballs in de gaten met een thermometer tot deze een kerntemperatuur hebben van 60 graden Celsius.
Bestrijk de moinkballs met de saus die in de koeling staat. Laat nog ongeveer 15 minuten doorgaren.
Bon apetit!
Reactie plaatsen
Reacties